De geschikte voeding vinden
Royal Canin

Wat is de beste voeding voor mijn kat?

Wat is de beste voeding voor mijn kat?

U wilt uw kat zo goed mogelijk voeden, maar weet niet waar te beginnen met het ruime aanbod op de markt? In dit artikel helpen wij u hoe u een kwaliteitsvolle voeding kunt uitkiezen voor uw kat. Rauwe voeding, droge voeding, natvoeding, zonder granen, natuurlijke voeding, met kip,... Elke voeding wordt op een andere manier aangeprezen en het aanbod is enorm, maar wat zegt dit nu eigenlijk over de kwaliteit van de voeding? Wel, bitter weinig! De meerderheid van de benamingen zijn marketingtechnieken en zeggen weinig tot niets over de kwaliteit en volledige samenstelling van de voeding. Om de juiste voeding te kiezen moet u 4 kwaliteitscriteria beoordelen: (1) is de voeding veilig? (2) is de voeding voedzaam? (3) is het de juiste voeding voor deze kat? en (4) is de voeding smakelijk?

Wist u dat?

Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 points Royalty te winnen!

Ik heb het artikel gelezen en ik wil deelnemen aan de quiz

 1. Is de voeding veilig?

Dit is de eerste en allerbelangrijkste vraag die u zich steeds moet stellen. Denk maar aan een heerlijke zomerbarbecue waar u naar hartenlust uw buik kunt vullen. Minder leuk is het echter als u ’s nachts doodziek bent door een salmonellavergiftiging doordat de kip niet goed doorbakken was. Voedselveiligheid is daarom de eerste belangrijke factor die u in rekening moet nemen wanneer u de kwaliteit van een voeding wilt beoordelen.

Hoe garanderen wij bij Royal Canin de voedselveiligheid en -kwaliteit?

Al onze voedingen, zowel droge als natte voeding, worden exclusief geproduceerd in onze eigen fabrieken. Dit laat ons toe om alle stappen in het productieproces, van de grondstoffen tot het eindproduct, nauwkeurig te controleren.

Voor de productie

 • Bij aankomst worden alle grondstoffen getest alvorens de vrachtwagens de lading mogen lossen. We controleren de grondstoffen op verontreiniging zoals bacteriën, gisten, mycotoxinen, biogene amines, acrylamide, PCB’s, dioxine, pesticiden, ggo’s, melamines, cyaanzuur en zware metalen.

 • Elke leverancier van Royal Canin ondergaat een streng validatieproces voor hij wordt goedgekeurd en ook nadien vinden regelmatig controles plaats.

 • Strenge hygiënemaatregelen. De fabriek wordt 1 keer per week 8 uur stilgelegd om alle leidingen volledig te reinigen.

Tijdens de productie

 • Alle fabrieken voldoen aan de kwaliteitsnormen voor ISO 9001, 22000 en 14001. Er wordt gewerkt volgens HACCP-, GMP- en GHP-standaarden.

 • Nauwkeurige dosering van de grondstoffen, een optimale temperatuur en luchtvochtigheid, metaaldetectie en een speciaal ontwikkelde verpakking garanderen de beste kwaliteit en voedselveiligheid. In onze laboratoria worden meer dan 500.000 analyses per jaar uitgevoerd om te controleren of de voeding aan al onze eisen

Na de productie

 • Van iedere batch bewaren we monsters van de gebruikte grondstoffen en het eindproduct, waardoor onze voedingen 100% traceerbaar

 • We zorgen voor een constante grootte, vorm en textuur van de brokjes en de voedingswaarde van het eindproduct wordt nogmaals gecontroleerd.

 

 1. Is de voeding voedzaam?

Een voedingslabel dat vermeldt “met kip” klinkt aanlokkelijk, maar volgens de FEDIAF richtlijnen betekent dit enkel dat er minimum 4% kip in de voeding moet zitten. Vergeet niet dat de overige 96% van de voeding ook een uitgebalanceerde hoeveelheid aan voedingsstoffen moet bevatten. Een evenwichtige voeding bevat de juiste gehaltes aan eiwitten, vetten, koolhydraten (waaronder vezels), vitaminen, mineralen, vocht en antioxidanten. Deze voedingsstoffen kunnen door verschillende ingrediënten worden aangevoerd. Kijk daarom steeds naar de volledige samenstelling van de voeding en focus niet op enkele ingrediënten.

Een voeding is pas voedzaam als de voedingsstoffen die in de voeding zitten ook daadwerkelijk door de kat opgenomen kunnen worden. Bij Royal Canin testen we de verteerbaarheid van onze voedingen aan de hand van stoelgangonderzoek. Bij dit onderzoek wordt een vergelijking gemaakt tussen de voedingsstoffen in de voeding en de voedingstoffen die overblijven in de stoelgang. Zo weten we hoeveel procent van de voedingsstoffen daadwerkelijk worden opgenomen.

 

 1. Is het de juiste voeding voor deze kat?

Dit is de derde belangrijke vraag die u zich moet stellen wanneer u een voeding kiest. Het is niet omdat een voeding veilig en voedzaam is, dat het ook de juiste voeding is voor uw kat. Elke kat heeft verschillende behoeften afhankelijk van zijn leeftijd, ras, levensstijl, seksuele status en andere specifieke behoeften. Een kitten is geen volwassen kat en een Maine Coon is geen Pers. Elke kat moet op een andere manier nutritioneel ondersteund worden. Vind de voeding die aansluit op de specifieke behoeften van uw kat via onze voedingswijzer.

 

 1. Is de voeding smakelijk?

Dit is de laatste, maar onontbeerlijke vraag die u zich steeds moet stellen. Wat zijn we tenslotte met een superkwaliteitsvolle voeding als uw kat deze niet wil eten? Een kat heeft 15 keer minder smaakpapillen dan een mens en daarom wordt de smakelijkheid van de voeding bij katten niet zozeer bepaald door de smaak, maar door de combinatie van geur, smaak en textuur.

Bij Royal Canin voeren we 1300 smakelijkheidstesten per jaar uit met katten die hiervoor getraind zijn. Er wordt bovendien gebruik gemaakt van een ‘elektronische neus’ om de voedselvoorkeur van de dieren te begrijpen. Een texturometer, een toestel dat de hardheid van de brok meet en de kracht die nodig is om de brok te breken, wordt gebruikt om de optimale textuur van de brok te bepalen; zacht genoeg om te kauwen en hard genoeg om een mechanisch poetseffect op de tanden te hebben.

 

WIST U DAT…

 • Kwaliteit niet af te lezen is op de verpakking?

 • Wij elke stap in het productieproces nauwkeurig controleren?

 • Elke kat specifieke behoeften heeft en Royal Canin meer dan 250 formules heeft om aan deze behoeften te beantwoorden?

 • Royal Canin meer dan 1300 smakelijkheidstesten per jaar uitvoert?

QUIZ
Wist u dat?

Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 points Royalty te winnen!

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Leeftijd van uw dier
Is het dier gesteriliseerd?