De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Help, mijn hond bedelt!

Help, mijn hond bedelt!

Misschien herkent u het: u wilt rustig eten en uw hond heeft ineens heel veel aandacht voor u, hij gaat blaffen, tegen u opspringen of piepen. Uw fijne, ontspannen, rustige eetmoment van de dag wordt wreed verstoord. Misschien heeft u ook van alles al geprobeerd, maar heeft niets geholpen?

Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

Ik heb dit gelezen en neem deel

Oorzaken van bedelgedrag bij de hond

Voor een goede aanpak, is het belangrijk dat u eerst begrijpt hoe dit vervelende gedrag ontstaat.

Een hond heeft heel snel aangeleerd om te bedelen. Eén keer bezwijken voor de smekende blik van uw hond en het bedelgedrag is al aangeleerd. Honden die gedrag vertonen die een beloning oplevert, gaan dat gedrag herhalen. De beloning voor bedelgedrag kan eten zijn, maar ook aandacht. Zelfs al volgt de beloning niet elke keer, als het bedelgedrag af en toe iets oplevert dan blijft de hond het doen.

U kan het vergelijken met mensen die achter een gokkast in het casino spelen: misschien win ik nu iets… of nu….of nu… of nu….. De beloning komt niet iedere keer, maar u bent wel gedreven om die beloning te krijgen. Dus blijft u volhardend doorspelen, want ooit kan er een winkans zijn. Dat werkt bij honden precies hetzelfde als ze af en toe beloond worden voor bepaald gedrag.

Bedelgedrag negeren?

Negeren is een veel gegeven advies. Negeren betekent uiteraard niets geven maar ook: de hond niet aankijken, niks tegen hem zeggen, hem niet aaien. Dus doen alsof de hond er niet is. Maar, dit gaat niet bij elke hond werken. Het kan werken bij een hond die elke keer beloond werd. Zodra er niet meer op zijn bedelgedrag wordt ingegaan, zal het gedrag gaan afnemen. Als de hond af en toe beloond werd, wordt het lastiger. Deze hond weet namelijk dat er momenten zijn dat er niks komt, maar dat er ook momenten zijn waar wel op zijn bedelgedrag wordt ingegaan. Hij zal dus meer vasthoudend zijn in het bedelgedrag. Ook gaan sommige honden juist nog meer hun best doen als ze genegeerd worden; nog meer laten merken dat ze er zijn, zoals harder blaffen of tegen u aanspringen. Dan is negeren erg lastig.

De juiste aanpak

Om van het bedelgedrag af te komen zijn twee dingen belangrijk: zorg dat de hond niet meer beloond wordt voor het bedelgedrag en leer hem ander gedrag aan.

  • Ga niet meer in op het bedelgedrag. Geef dit ook aan iedereen door die met de hond in aanraking komt. In de ideale situatie mag de hond NOOIT meer beloond worden voor dit gedrag. Probeer dit na te streven, want elke keer dat de hond toch iets krijgt, valt hij terug in de oude gewoonte van het bedelgedrag.

  • Leer de hond dat hij tijdens het eten op zijn plaats moet blijven. Dat kan zijn mand zijn,

een kussen of de bench. Leer de hond dit eerst goed aan, voordat u het toepast tijdens het eten. Beloon hem voor het naar zijn plaats gaan en het blijven. Voordat u gaat eten, stuurt u de hond naar zijn plaats en geeft u hem daar een kluif of een gevulde Kong met lekkers. Vervolgens moet hij daar blijven zolang u zelf aan het eten bent. Komt hij naar u toe, dan stuurt u hem terug naar zijn mand. Blijf dit consequent volhouden. Zodra de hond gaat merken dat het in de mand blijven hem meer oplevert (iets lekkers) dan naar u toekomen (weggestuurd worden, niks krijgen), dan zal het bedelgedrag verminderen. U heeft dan een nieuwe gewoonte bij de hond aangeleerd: Als het baasje gaat eten, ga ik rustig in mijn mand liggen. Eet smakelijk!

Wist u dat?

  • Bedelgedrag vaak aangeleerd gedrag is en u het in stand houdt door uw hond op dat moment aandacht en eten te geven?

  • Consequent zijn het allerbelangrijkste is bij het afleren van bedelen?

  • Het aangeraden is om uw hond aan te leren om op zijn plaats te blijven terwijl u aan het eten bent?

QUIZ
Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

De meningen van onze klanten
5/5
2 mening
Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen