De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

De ‘juiste’ pup kiezen

De ‘juiste’ pup kiezen

Na een grondige analyse van uw persoonlijke situatie en levensomstandigheden hebt u besloten dat een nieuwe hond in uw leven past. Spannend! Een nieuwe pup in huis halen is een zeer belangrijke beslissing. Goed geïnformeerd zijn is de eerste belangrijke stap in het opbouwen van een succesvolle relatie met uw toekomstige hond!

Elk jaar worden er naar schatting 140.000 pups geboren in België. Welke van deze schattige viervoeters is nu de ‘juiste’ pup voor u? De ‘juiste’ pup bestaat niet en is een persoonlijke keuze. Een hond die perfect past bij de ene eigenaar kan een mismatch zijn met een andere eigenaar. Om u te helpen bij het vinden van uw juiste match hebben we enkele vragen op een rijtje gezet.

  1. Puppy of volwassen hond?

Bij een puppy hebt u als eigenaar meer invloed op de socialisatie en gebeurtenissen die het toekomstige gedrag kunnen beïnvloeden. Onderschat echter niet hoeveel tijd en geduld de opvoeding van uw pup zal vergen. Wees voorbereid op ongewenste boodschappen op uw nieuwe tapijt, en die nieuwe schoenen kunt u ook maar beter opbergen. Bepaalde (ongewenste) gedragingen worden soms pas zichtbaar bij het volwassen worden rond de leeftijd van 1 à 3 jaar. Een welopgevoede volwassen hond van 4 à 5 jaar adopteren die in een stabiele omgeving is opgegroeid, geeft op dat vlak meer zekerheid1.

  1. De ideale leeftijd

U hebt na het afwegen van alle voor- en nadelen toch besloten om voor een pup te kiezen? Super, maar wat is nu de ideale leeftijd om de pup te adopteren? Het wettelijke minimum is 7 weken, maar de ideale leeftijd is ongeveer 10 weken. Haal de pup dus niet te jong in huis! Het is belangrijk dat de pup voldoende lang bij de moeder blijft en vanaf de derde week voldoende in contact komt met nieuwe elementen in de omgeving. Het is essentieel dat de fokker de pup een omgeving biedt die rijk is aan menselijk contact, geluiden, beelden, nieuwe situaties …

  1. Welk ras of type hond?

Er zijn in België meer dan 300 officieel erkende hondenrassen en daarnaast ontelbare kruisingen. Een keuze maken is bijgevolg niet eenvoudig. Het is echter heel belangrijk om verder te kijken dan het uiterlijk van de hond. Stel uzelf de vraag waarom u een hond wenst, wat u wilt gaan doen met de hond, welke hond bij uw levensstijl past, en welke karaktereigenschappen voor u belangrijk zijn. Verschillende hondenrassen zijn gefokt voor verschillende gebruiksdoeleinden. De rassen zijn ingedeeld in tien groepen, met elk hun eigen kenmerken. Zo zijn de herdershonden (groep 1) over het algemeen waakzaam, omdat ze gedurende vele generaties geselecteerd werden voor het bewaken van kuddes en bezittingen van hun eigenaar. De terriërs (groep 3) hebben over het algemeen een sterk karakter, want het vergt moed om het op te nemen tegen een wild dier in zijn hol! De jachthonden (groep 6, 7 en 8) zijn sportieve honden die veel beweging nodig hebben. Het is verstandig om de geschiedenis van het ras door te nemen alvorens u kiest voor een bepaald ras. Uiteraard zijn dit slechts richtlijnen en heeft elke hond zijn eigen unieke karakter, dat sterk afhankelijk is van erfelijke factoren, de opvoeding en de omgeving2. Bij uw dierenarts kunt u advies inwinnen over de meest voorkomende rasaandoeningen.

  1. Teef of reu?

Voor eigenaars die niet willen kweken met hun hond is het geslacht vaak een minder belangrijke keuze. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen teven en reuen. Zo kunnen intacte reuen bijvoorbeeld dominanter zijn. Als er al een hond aanwezig is in het huishouden is het raadzaam om een nieuwe hond van het andere geslacht te nemen1. Houd ook in het achterhoofd dat indien u uw hond wenst te laten castreren of steriliseren hier een prijskaartje aan vasthangt. Sterilisatie gebeurt idealiter tijdens de adolescentie. Bepaal met uw dierenarts het beste tijdstip.

Bij elk baasje past een hond! Ons allerbelangrijkste advies: NEEM UW TIJD! Maak geen overhaaste beslissingen en informeer u goed. Liever een uitgebreide zoektocht naar de ideale pup dan een impulsaankoop die later in het asiel terechtkomt. Bezoek verschillende fokkers, zodat u kunt vergelijken. Bezoek de pup meerdere malen vooraleer u hem adopteert. Bij twijfels of vragen, aarzel dan niet om uw dierenarts of een erkende fokker te contacteren!

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen