De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Stress bij de kat

Stress bij de kat

Vertoont uw kat soms zonder reden angst of reageert ze op een dreiging die er niet is? Dan is de kans groot dat uw kat te veel stress ervaart. Katten zijn tegenwoordig lid van het gezin en leven meer in een huiselijke omgeving. Bepaalde situaties, die voor ons normaal zijn, zoals een gezinsuitbreiding, een nieuw huisdier of op reis gaan, kunnen bij een kat echter stress veroorzaken.

Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

Ik heb dit gelezen en neem deel

Stress bij uw kat herkennen

Een kat met stress zal niet alle stresssymptomen tegelijk vertonen, daarom is het belangrijk om uw kat goed te observeren.

-          Hoe beweegt uw kat zich naar u, naar zijn etensbak of naar andere voorwerpen? Is ze minder zelfverzekerd, aarzelend of zenuwachtig?

-          Welke rusthouding neemt uw kat aan? Een ontspannen kat zal op haar zij of rug liggen, met de pootjes en staart gestrekt. Een gestreste kat zal ineengedoken in borsthouding zitten, waarbij het puntje van de staart heen en weer beweegt, de ogen open blijven, de oren naar achteren gericht zijn, de spieren gespannen staan en ze vaak verwijde pupillen heeft.

-          Eetgedrag: verminderde eetlust of juist overmatige eetlust.

-          Geluiden: voortdurend miauwen kan duiden op pijn, irritatie of depressie. Het miauwen kan ook anders klinken.

-          Lichamelijke klachten, zoals maagdarmproblemen, huidaandoeningen of blaasproblemen, kunnen te wijten zijn aan stress.

Mijn kat heeft stress, wat nu?

De beste manier om stress te behandelen is het wegnemen van de oorzaak, maar dat is lang niet altijd mogelijk. Bij aanhoudende stress is een behandeling meestal noodzakelijk. Raadpleeg uw dierenarts als u denkt dat uw kat te veel stress heeft.

Nutritionele ondersteuning bij stress

Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde voedingsstoffen een rustgevende werking en/of een positief effect op de gemoedstoestand kunnen hebben. De voeding kan daarnaast ook een ondersteunende rol hebben voor o.a. het maagdarmkanaal, de huid en de urinewegen.

Eigenschappen van een voeding die ondersteunt bij stresssituaties zijn:

  • Het melkeiwit alfa-casozepine heeft een rustgevend effect. Van melk is al lang bekend dat het een rustgevende werking heeft bij jonge dieren en baby’s. Dit effect blijkt afkomstig te zijn van het melkeiwit caseïne, dat dankzij een gepatenteerd proces ook aan onze voeding toegevoegd kan worden. Het rustgevende effect treedt op na circa twee weken.

  • L-tryptofaan voor een positieve gemoedstoestand. L-tryptofaan is een essentieel aminozuur voor zowel de hond als kat; dat wil zeggen dat honden en katten het niet zelf kunnen aanmaken en het dus met de voeding opgenomen dient te worden. L-tryptofaan is een ‘grondstof’ voor de vorming van serotonine. Serotonine is een belangrijke stof in de hersenen en heeft een positief effect op bepaalde gemoedstoestanden zoals onrust, de eetlust en het slaapgedrag.

  • Ondersteuning van de huid, urinewegen en spijsvertering. Licht verteerbare ingrediënten en speciale voedingsvezels (FOS, bietenpulp) ondersteunen de spijsvertering en de huid wordt ondersteund door de toevoeging van extra vitaminen, aminozuren en omega3- en omega 6-vetzuren.

Wist u dat

  • Situaties die voor ons heel normaal zijn, stress kunnen veroorzaken bij uw kat?

  • Voeding kan helpen ter ondersteuning van stress?

  • Katten soms juist meer gaan eten door stress?

  • Stress bij katten zich in veel verschillende vormen kan uiten?

QUIZ
Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen